Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.
Είδη καφέ Espresso και πως φτιάχνονται!
Τα είδη καφέ και οι διαφορετικές παρασκευές espresso είναι πιο δημοφιλείς από ποτέ σε όλο τον κόσμο. Όμως, η πληθώρα των επιλογών και της ορολογίας μπορεί να σας μπερδέψει. Για να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση, διαβάστε παρακάτω τις δημοφιλέστερες παρασκευές καφέ σε Ελλάδα και εξωτερικό με φωτογραφίες ώστε να τελειοποιήσετε τις γνώσεις σας.
ΟΙ 4 ΒΑΣΙΚΟΙ ESPRESSO

1. ESPRESSO
Ο espresso είναι η βάση για όλες τις παρακάτω παραλλαγές, ενώ φαίνεται απλός είναι δύσκολο να τελειοποιήσεις την τεχνική ώστε βγάζεις σταθερά μια τέλεια κούπα καφέ.
Ένας τυπικός κανόνας, ο οποίος όμως διαφοροποιείται ανάλογα με τον καφέ που θα επιλέξετε, είναι ο εξής:
Ζεστό νερό (90°C) διαπερνά με πίεση 8-10gr αλεσμένου καφέ για να δώσει έναν φλυτζάνι 30ml εκχυλισμένου καφέ.
Ο χρόνος εκχύλισης είναι 25”. Ο espresso είναι η βάση για όλα τα είδη καφέ που αναφέρονται παρακάτω.
2. ΔΙΠΛΟΣ ESPRESSO (DOPPIO)
“Doppio” σημαίνει διπλός. Διπλή δόση espresso (16-20gr) σε ένα φλυτζάνι καφέ 60ml.
Ο διπλός espresso είναι η συνηθέστερη επιλογή στις περισσότερες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
3.RISTRETTO
Ένας μικρότερος espresso. H ποσότητα καφέ είναι ακριβώς ίδια (8-10gr) αλλά με λιγότερο νερό, ως αποτέλεσμα, ο τελικός όγκος του ροφήματος είναι ακόμη μικρότερος από αυτόν ενός κανονικού espresso.
Είναι περίπου 18-22ml έντονου, σκούρου καφέ με λιγότερη καφεΐνη.
4. LUNGO
Είναι το αντίθετο του ristretto. Η μεγαλύτερη χρονική διάρκεια εκχύλισης έχει ως αποτέλεσμα ένα ποιο αραιό και πιο ήπιο σε ένταση καφέ με περισσότερη καφεΐνη. Συνήθως, η ποσότητα είναι 40ml-50ml καφέ.
BLACK ESPRESSO
5. LONG BLACK

Ένας espresso σε ένα φλιτζάνι με λίγο ζεστό νερό. Πρώτα πρέπει να μπει το ζεστό νερό και από πάνω ο espresso. Αυτό διατηρεί την κρέμα και της δίνει ένα ωραίο χρυσό φινίρισμα στην κορυφή του καφέ. Πολλοί άνθρωποι το απολαμβάνουν με λίγο γάλα.
6. AMERICANO

Ένας espresso με 90ml ζεστού νερού . Σε αντίθεση με ένα long black, το ζεστό νερό μπαίνει πάνω από τον espresso, το οποίο σπάει την κρέμα και την ανακατεύει στον καφέ. Ο Americano είναι ουσιαστικά ένας πιο αδύναμος long black, καθώς έχει περισσότερο νερό.
7. SHORT MACHIATO

Για να φτιάξουμε espresso short machiatto (σημαδεμένος-λερωμένος) προσθέτουμε λίγο αφρόγαλα από πάνω. Προσθέτει μια στρώση κρέμας και γλυκύτητας στο σφηνάκι του espresso.
8.LONG MACHIATO

Ένας long black με αφρόγαλα. Με άλλα λόγια ζεστό νερό + espresso + αφρόγαλα.
9.ESRESSO CON PANA

Μια δόση espresso με σαντιγί από πάνω.
10. ESRESSO VIENNA

Ένας long black με σαντιγί. Μπορούμε να προσθέσουμε σκόνη σοκολάτας η σκόνη κανέλλας.
11. FREDDO ESPRESSO
Ίσως, ο «εθνικός» μας καφές τα τελευταία χρόνια. Ελληνική επινόηση για να αντικαταστήσει τον κλασσικό «φραπέ». Διπλός espresso ανακατεμένος με πάγο.
ESPRESSO ΜΕ ΓΑΛΑ
12. CAPPUCCINO

Ο γνωστός και αγαπημένος ιταλικός καφές.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ιταλικού εθνικού Ινστιτούτου espresso, οι καπουτσίνο παρασκευάζονται παραδοσιακά με μία μόνο δόση espresso, που ολοκληρώνεται με πολύ αφρόγαλα. Το παχύ στρώμα αφρού γάλακτος είναι αυτό που σας δίνει αυτό το λευκό μουστάκι στο πάνω χείλος σας όταν πίνετε την πρώτη γουλιά!
Ωστόσο, καθώς τοι διπλές δόσεις espresso γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένες, πολλά καφέ σε όλο τον κόσμο σερβίρουν διπλό cappuccino .
13. DRY CAPPUCCINO

Ένας κανονικός cappuccino έχει γάλα και αφρό. Ο στεγνός cappuccino είναι όταν το ποτήρι είναι γεμάτο μόνο με αφρό, χωρίς γάλα σε υγρή μορφή.
14. LATTE

Συνήθως ένας διπλός espresso και περίπου 300ml γάλα ζεσταμένο στον ατμό με λίγο αφρόγαλα περίπου 1 εκατοστού. Αυτό είναι που δίνει σε ένα latte την ωραία, κρεμώδες αλλά μεταξένια υφή του.
15. PICCOLO LATTE

Ένα μικρό latte, με μια δόση espresso περίπου 100ml. Καμία φορά χρησιμοποιείτε μια δόση ristretto.
16. FLAT WHITE

Ένας διπλός espresso με αφρόγαλα. Σε σύγκριση με το latte το αφρόγαλα είναι λεπτό περίπου μισό εκατοστό. Συνήθως σερβίρεται σε μικρότερη κούπα, που σημαίνει ότι είναι ποιο δυνατός από τον latte.
17. CORTADO

Ένας μικρός Flat white. Μια δόση espresso με γάλα και μια πολύ επίστρωση αφρού μισού εκατοστού.
18. MOCHA

Μία διπλή δόση espresso αναμεμειγμένη με σκόνη/σιρόπι σοκολάτας. Ουσιαστικά ένας καφές ρόφημα σοκολάτα.
19. AFFOGATO
Περισσότερο ένα επιδόρπιο παρά ένας καφές, με καταπληκτική όμως γεύση. Σε ένα γυάλινο ποτήρι, προσθέστε μία μπάλα παγωτό βανίλια και ένα μονό ή διπλό espresso.
20. FREDDO CAPPUCCINO
Ο καφές αυτός παρασκευάζεται μόνο στην Ελλάδα, όπως και ο espresso freddo. Διπλός espresso ανακατεμένος με πάγο στο σέικερ η στην φραπιέρα. Για την παρασκευή κρύου αφρόγαλου, χτυπάμε στην φραπιέρα κρύο γάλα, μέχρι να σφίξει.
21. FREDDO CAPPUCCINO LATTE
Ένας freddo cappuccino ο οποίος εκτός από αφρόγαλα, έχει και επιπλέον γάλα σε υγρή μορφή.
Περιεχόμενα