Irish coffee σε γυάλινο ποτηρι με κοκκους καφέ
Όλα για τον καφέ

Irish Coffee: Πως Φτιάχνεται, Συνταγή Buena Vista

Βαθμολογία 5,0 στα 5

Ο Ιρλανδικός καφές είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γιορτάσετε τις διακοπές σας ή ακόμα και να τελειώσετε μια κουραστική μέρα… αυτό όταν είναι σωστά εκτελεσμένος. Όταν δεν είναι, μπορεί να γίνει ένας υπερβολικά γλυκός καφές, με κολώδη υφή.

Παρακάτω θα μάθεις πως να φτιάχνεις γνήσιο Irish Coffee, μεγιστοποιόντας τις απολαυστικές πτυχές αυτού του γλυκού, αλλά δυνατού ροφήματος, με σεβασμό στον καφέ που αποτελεί την ουσία του.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Συστατικά
  • 120ml Καφέ Φίλτρoυ η Espresso
  • 2 Κουτ. Γλυκού Ζάχαρη
  • 45ml Whiskey
  • 30-60ml Κρέμα Γάλακτος
  • Μοσχοκάρυδο
  • Κουτάλι Μπάρμαν
  • Γυάλινη Κούπα
Με μια ματιά
Χρόνος: 10 λεπτά
Yield: 1 κούπα Irish Coffee

PRO TIPS:

  • Η κανονική κρέμα γάλακτος χωρίς ζάχαρη είναι η καλύτερη, καθώς το ρόφημα είναι ήδη πολύ γλυκό. H κρέμα πρέπει να συμπληρώνει, όχι να συναγωνίζεται, το υπόλοιπο ρόφημα.
  • Η κλασική συνταγή είναι με καφέ φίλτρου, για espresso ξεκινήστε με διπλή η τριπλή δόση, και προσθέστε νερό μέχρι να φτάσετε τα 120ml καφέ.
  • Ετοιμάστε τα υλικά σας από πριν και αφήστε τον καφέ σας να ετοιμαστεί για να τον έχετε όσο πιο ζεστό γίνεται.
  • Προθερμάνετε το ποτήρι σας γεμίζοντας το με ζεστό νερό για να διατηρήσετε τον καφέ ζεστό καθώς παρασκευάζετε το ρόφημα.
  • Επιλέξτε ένα γυάλινο ποτήρι. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η χρήση ενός παραδοσιακού Ιρλανδικού ποτηριού καφέ ή γυάλινου ποτηριού θα επηρεάσει τη γεύση.
  • Το whiskey είναι σημαντικό – χρησιμοποιήστε μια μάρκα κορυφαίας ποιότητας όπως το Ιρλανδικό whiskey Jameson.

Συνταγή Irish Coffee

Κλασικό και διαχρονικό – το προσπάθησαν πολλοί, αλλά το πέτυχαν λίγοι. Αυτή είναι μια απλή αλλά αυθεντική ιρλανδική συνταγή από το θρυλικό Buena Vista.

Βήμα 1:

Προθέρμανε το ποτήρι σου

Σκεφτείτε τη θερμοκρασία ως συστατικό.

Ο ζεστός καφές πρέπει να θερμάνει το χλιαρό whiskey και την κρύα κρέμα – αν προσπαθήσουνε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια θερμότητα για να ζεστάνει και το ποτήρι, απλά θα καταλήξουμε με ένα χλιαρό καφέ.

Σε κανέναν δεν αρέσει ο χλιαρός καφές, ιρλανδικός ή όχι.

irish coffee σε ιρλανδικο γυαλινο ποτηρι
Βήμα 2:

Διάλεξε δυνατό καφέ

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις 120ml καφέ φίλτρου που είναι και η κλασική συνταγή, espresso η drip coffee. Άν ο καφές σου έχει δυνατή, έντονη γεύση είσαι στο σωστό δρόμο.

Για espresso ξεκινάμε με διπλή δόση 60ml και προσθέτουμε 60ml ζεστό νερό.

καφες γαλικη πρεσσα κανατα
Βήμα 3:

Πρόσθεσε ζάχαρη

Προσθέστε 2 κουταλιές του γλυκού λευκή ζάχαρη.

Τα ένστικτα μπορεί να έλκονται προς μια πιο πλούσια ζάχαρη όπως η demerara, το turbinado ή ακόμα και η καστανή ζάχαρη, αλλά σε συγκρίσεις δίπλα-δίπλα, η λευκή ζάχαρη επιτρέπει στο ποτό να λάμψει.

Ο καφές δεν χρειάζεται βοήθεια για να είναι σκούρος και πλούσιος, για καλύτερο αποτέλεσμα χρησιμοποιήστε απλή λευκή ζάχαρη.

ιρλανδικος καφε με μαυρη ζαχαρη σε ποτηρι
Βήμα 4:

Ανακατέψτε καλά

Ανακατέψτε τον ζεστο καφέ μεχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Ιρλανδικος καφες σε ποτηρι και ανακατεμα
Βήμα 5:

Προσθέστε το whiskey

Προσθέστε 45ml whiskey και ανακατέψτε ελαφρά.

Στο The Buena Vista, χρησιμοποιούν Tullamore D.E.W. και αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή. Το ιρλανδικό whiskey είναι ήπιο από τη φύση του, και αυτή είναι μία από τις ιδιότητες που το κάνουν ιδανικό.

Jameson, Bushmills, Slaine, Proper No. 12, και πραγματικά οποιοδήποτε άλλο ιρλανδικό whiskey είναι εξαιρετικό για αυτή την εκτέλεση. Τα πιο γεμάτα, και πλουσιότερα whiskey, έχουν λίγο πολύ σώμα για αυτόν τον καφέ.

Προστθετοντας ουισκι σε ποτηρι με καφε, για να παρασκευασουμε ιρλανδικο καφε
Βήμα 6:

Χτυπήστε την κρέμα

Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος πολύ ελαφρά, με ένα αυγοκόφτη η ένα blender. Η κρέμα γάλακτος πρέπει να είναι υψηλη σε λιπαρά και χωρίς γλυκαντικά.

Αυτό είναι το πραγματικό μυστικό του Buena Vista. Βγάζουν βαριά κρέμα κατευθείαν από το χαρτοκιβώτιο και τη μισοχτυπούν, αρκετά ώστε να διοχετευτεί αρκετός αέρας μέσα της, ώστε να είναι αφρώδη και ελαφριά, αλλά όχι σκληρή.

χτυπημενη κρεμα για irish coffee
Βήμα 7:

Προσθέστε την κρέμα

Κρατήστε το κουτάλι με το ένα χέρι (με το κυρτό μέρος προς τα πάνω και τη μύτη του μόλις να ακουμπάει στην επιφάνεια του καφέ και στο τοίχωμα του ποτηριού). Ρίξτε την κρέμα πολύ προσεκτικά μέχρι να φτιάξετε μια καλή στρώση 3-4 εκατοστών.

Σε γενικές γραμμές, εάν ο καφές είναι πολύ ζεστός, έχει ζάχαρη, η κρέμα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και η κρέμα δεν είναι υπερβολικά χτυπημένη, θα επιπλεύσει και δεν θα αναμειχθεί όταν έρθει σε επαφή με τον καφέ.

Προσθετοντας κρεμα για ιρλανδικο καφε σε γυαλινο ποτηρι
Βήμα 8:

Γαρνιτούρα

Προαιρετικά, πασπάλισε με μοσχοκάρυδο. Απόλαυσε!

Δυο ποτηρια ιρλανδικου καφε με μπουκαλι jameson μοσχοκαρυδο

Η σύντομη ιστορία του Irish Coffee

Ο ιρλανδικός καφές έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όπου αναδημιουργήθηκε στο Buena Vista Cafe του Σαν Φρανσίσκο κατόπιν αιτήματος του ταξιδιωτικού συγγραφέα Stanton Delaplane.

Ωστόσο, ενώ η δημοτικότητά του εξερράγη στο Σαν Φρανσίσκο, δεν εφευρέθηκε εκεί. Η δημιουργία του χρονολογείται σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα. Το 1943, ο Joe Sheridan εφηύρε για πρώτη φορά το κοκτέιλ στο καφέ του σε ένα αεροδρόμιο στο Λίμερικ της Ιρλανδίας. Του ζητήθηκε να φτιάξει κάτι για να αναζωογονήσει μια ομάδα επιβατών που είχαν επιστρέψει αφού μια πτήση δεν είχε φτάσει στη Νέα Υόρκη λόγω άσχημου καιρού.

Όταν ρωτήθηκε αν ο καφές ήταν Βραζιλιάνικος, απάντησε ότι δεν ήταν. Ήταν «Ιρλανδικός καφές» και έτσι το όνομα έμεινε. Αν ξέρετε Αγγλικά μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτήν την ιστορία στο άρθρο της Felicity Cloake.

Από τι φτιάχνεται ο Ιρλανδικός καφές;

Ο Καφές – Αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε espresso, είναι μια ισχυρή προσθήκη σε αυτό που είναι ήδη ένα ρόφημα με έντονη γεύση. Σας προτείνουμε μια παρτίδα καφέ φίλτρου.

… Μόνο ο ιρλανδικός καφές παρέχει σε ένα μόνο ποτήρι και τις τέσσερις βασικές ομάδες τροφίμων: αλκοόλ, καφεΐνη, ζάχαρη και λίπος.Alex Levine

Η Ζάχαρη – η οποία είναι απαραίτητη, είτε είστε λάτρης του γλυκού καφέ είτε όχι. Δεν είναι μόνο για τη γεύση, – στην πραγματικότητα βοηθά να επιπλέει η κρέμα από πάνω! Ορισμένες συνταγές χρησιμοποιούν λευκή ζάχαρη, ενώ άλλες χρησιμοποιούν καστανή ζάχαρη, μελάσα ή κάποιο συνδυασμό τους.

Το whiskey – Το αστέρι αυτού του ποτού, το Ιρλανδικό whiskey, είναι αυτό που το ενώνει πραγματικά! Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλό whiskey διαφορετικά θα σαμποτάρετε τον εαυτό σας πριν καν ξεκινήσετε. Συνιστώ τη χρήση καλού Ιρλανδικού whiskey όπως το delamore η το Tullamore D.E.W.

Η Κρεμα – Ο Ιρλανδικός καφές χωρίς κρέμα δεν γίνεται. Ωστόσο, η κρέμα που χρησιμοποιείται πρέπει αν είναι λιπαρή και ελαφριά χτυπημένη. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν η κρέμα είναι πολύ σφιχτή, ρίξτε λίγη υγρή κρέμα και χτυπηστε απαλά.

Αυτό που δεν διαφέρει, ωστόσο, είναι η πρόκληση να επιπλεύσει.

… Για μια τέλεια αιωρούμενη κρέμα, το Buena Vista Café παλαιώνει τη φρέσκια, παχύρρευστη κρέμα του για αρκετές ημέρες πριν την χτυπήσει ελαφρά με ένα μπλέντερ για μιλκσέικ για να διοχετευτεί αρκετός αέρας μέσα της, ώστε να είναι αφρώδη και ελαφριά, αλλά όχι σκληρή.Eric Wolfinger, Punch

Παραλλαγές του Irish Coffee

Yπάρχουν αρκετές παραλλαγές σε αυτό το δημοφιλές ρόφημα. Εδώ είναι μερικές από αυτές!

Συνταγή Baileys – Αυτή η έκδοση χρησιμοποιεί Baileys Irish Cream αντί για (ή επιπλέον!) whiskey και είναι πιο γλυκιά με πιο γεμάτο σώμα.
Συνταγή Buena Vista – Αυτή η εκδοχή, που πήρε το όνομά της από το εστιατόριο στην Καλιφόρνια που έκανε δημοφιλή το ρόφημα καφέ, χρησιμοποιεί δύο κύβους ζάχαρης για γλυκαντικό και ολοκληρώνετει με ελαφριά σαντιγί.
Συνταγή Kahlua – Αυτή είναι απλή: Kahlua, ζεστός καφές και Irish Whisky ή Baileys. Για έξτρα ενίσχυση της γεύσης, βάλτε τη σαντιγί με τρίμματα σοκολάτας, που πραγματικά απογειώνουν τη γεύση Kahlua pop.
Irish Cream Coffee – Αυτή χρησιμοποιεί μισό Ιρλανδικό whiskey και μισό Baileys. Γεμίζεται με ένα κεράσι Maraschino, προσθέτοντας μια πινελιά χρώματος.

Δείτε την σελίδα μας είδη καφέ για περισσότερες παραλλαγές καφέ espresso!

Ιρλανδικό whiskey, ζάχαρη, ελαφριά σαντιγί και φυσικά καφές! Τα απλά συστατικά συνδυάζονται προσεκτικά για να δημιουργήσουν ένα αυθεντικό, υψηλής ποιότητας ρόφημα.

Πηγές:

Alexandros Martakis Coffee Expert
Alexandros Martakis

Μέλος της ομάδας του ruste, φανατικός του καφέ, υπεύθυνος στον τομέα του καφέ όσο αφορά την αρθογραφία του, τον εξοπλισμό του και τους οδηγούς για barista.

(2) Κριτικές & Σχόλια
5,0
Βαθμολογία 5,0 στα 5
5,0 στα 5 αστέρια (από 2 κριτικές)
5100%
40%
30%
20%
10%
Φτιάξατε Irish Coffee; Αφήστε μας το σχόλιο σας!
Τα σχόλια σας

Επιτέλους το κατάφερα!

Βαθμολογία 5,0 στα 5
22/01/2024

Δεν μου καθοταν η κρεμα αλλά δεν ηξερα οτι ηθελε πληρης λιπαρων, τωρα εκατσε μια χαρα και έγινε οπως πρεπει.

Αθανασια Εμμανουηλίδου

Απάντηση από τον Martaki

Είναι συχνή η δυσκολία με την κρέμα, χαίρομαι που τα καταφέρατε.

Τέλειο αλλά και ελαφρύ

Βαθμολογία 5,0 στα 5
13/01/2024

Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό αλλα με αυτές τις δόσεις δεν το καταλαβαίνεις το ουίσκι.

Parasxos Charis