Πως να Φτιάξεις Freddo Espresso
O freddo espresso είναι ο αγαπημένος μας καφές τα τελευταία χρόνια, πως όμως μπορούμε να τελειοποιήσουμε την παρασκευή του;
Παρακάτω θα μάθεις πως να φτιάχνεις άψογους freddo espresso, ισορροπώντας όλες τις παραμέτρους ώστε να μπορείς να φτιάχνεις αψεγάδιαστους freddo με ακρίβεια και συνέπεια.
Τι είναι ο freddo espresso;
Ο freddo espresso είναι διπλός espresso ανακατεμένος με πάγο και προαιρετικά ζάχαρη. Η τυπική δοσολογία νερού – καφέ είναι 1:1, με άλλα λόγια ανακατεύουμε 58ml espresso με 58ml πάγο. Ολοκληρώνουμε προσθέτοντας 85ml πάγο κατά το σερβίρισμα.
Αυτό με τα πολύ βασικά, ας δούμε τώρα την ιδανική παρασκευή espresso με προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια.
Συνταγή Freddo Espresso
- 16-21 γραμ. κόκκους espresso
- Ζάχαρη (προαιρετικά)
- 90ml πάγος στο ποτήρι
- 58ml πάγος για πάγωμα espresso
- Μηχανή espresso
- Μύλος
- Mixer
- Ανοξείδωτο Skaker
- Ζυγαριά
Ξεκίνα με φρεσκοκομμένο καφέ
Για ένα ιδανικό freddo θέλουμε φρεσκοκομμένους κόκκους αμέσως πριν την εκχύλιση. O φρεσκοαλεσμένος καφές αμέσως πρίν την εκχύλιση, έχει μεγάλη διαφορά στην γεύση αλλά και στην διάρκεια του καφέ.
Ξέρουμε ότι αμέσως μετά την άλλεση του, ο καφές ξεκινάει να χάνει τα αρώματα του. Συγκεκριμένα ο καφές μας χάνει 60% των αρωμάτων του μέσα σε 15΄.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη γεύση, άρωμα και διάρκεια του ροφήματος.
Βήμα 2:Ζύγισμα espresso
Για διπλή δόση θέλουμε 16 – 21 γραμμάρια λεπτοκομένου espresso, ανάλογα το με το χαρμάνι μας η ιδανική ποσότητα μεταβάλεται.
Παρακάτω θα δούμε τα ιδανικά ποσοστά ανά συστατικό ώστε να ξέρετε πως θα τροποοιήσετε τις δόσεις σας εύκολα, αναλογικά με την αρχική ποσότητα του καφέ.
Βήμα 3:Προετοιμασία ποτηριού με πάγο
Σκεφτείτε τη θερμοκρασία ως συστατικό.
Προετοιμάζουμε το γυάλινο ποτήρι με πάγο για να χαμηλώσει η θερμοκρασία του, αυτά ειναι τα παγάκια που θα χρησιμοποιήσουμε στο σερβίρισμα του freddo, η ιδανική ποσότητα είναι 85ml.
Βήμα 4:Συλλογή της εκχύλισης
Προχωράμε με την εκχύλιση του epsresso χρησιμοποιώντας μεζούρα και μια ζυγαριά που χωράει κάτω από το portafiller. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε προσεκτικά την ποσότητα κάθε φορά που προβαίνουμε σε ρυθμίσεις στον μύλο.
Θέλουμε η εκχύλιση μας να είναι από 55ml έως και 60ml.
Βήμα 5:Πάγωμα του espresso
Προαιρετικά προσθέτουμε όση ζάχαρη θέλουμε πριν την προσθήκη πάγου και ανατέυουμε.
Προχωράμε σε άμεσο πάγωμα του espresso εντός 30” χρησιμοποιώντας ισοδύναμη ποσότητα πάγου με την εκχύλιση του καφέ. Το μίξερ με ένα έλικα είναι η ιδανική επιλογή για το ανακάτεμα του freddo espresso.
Μόλις θαμπώσει το ανοξείδωτο shaker ξέρουμε ότι έχουμε την ιδανική θερμοκρασία.
Βήμα 6:Σερβίρε και απόλαυσε!
Στη συνέχεια σερβίρουμε στο γυάλινο ποτήρι με τα 85ml πάγου.
Ο πάγος είναι ποιό ελαφρύς από το νερό. Με αποτέλεσμα το 8% του συνολικού όγκου του επιπλέει.
Η κρέμα του καφέ που δημιουργείται κατά τον πάγωμα προσθέτει στον ρόφημα όχι μόνο αισθητική αξία αλλά και βελτιώνει τον χρόνο κάλυψης, ενισχύοντας την παρουσία του ροφήματος.
Για το ιδανικό σερβίρισμα, η θερμοκρασία του ροφήματος πρέπει να κυμαίνεται στους 3-4°C. Σε αυτή τη θερμοκρασία, το νερό έχει μεγαλύτερη πυκνότητα, προσφέροντας μεγαλύτερη απόλαυση και εμπειρία γεύσης.
Freddo espresso καφεΐνη
1 ποτήρι freddo espresso έχει 60-150mg καφεΐνης (συνήθως 100mg), ανάλογα με το χαρμάνι και τα γραμμάρια καφέ που χρησιμοποιούνται για την παρασκεή του διπλού espresso.
Freddo espresso δοσολογία ζάχαρης
- Με ολίγη – 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
- Μέτριο – 2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
- Προς γλυκό – 3 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
- Γλυκό – 4 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
Υπολογισμός freddo espresso σε ml
Για μια κλασική εκχύλιση espresso 60ml, προσθέτουμε 60ml πάγο για ανακάτεμα και 85 ml κατά το σερβίρισμα, συνολικά το τελικό ρόφημα φρέντο θα πρέπει να είναι 205ml.
Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να πειραματιστούμε και με διαφορετικούς χρόνους εκχύλισης, πολλοί προτιμούν 40ml εκχύλιση εσπρέσσο οπότε αναλογικά το τελικό βάρος σε αυτη την περίπτωση θα είναι μόλις 143ml.
Παράμετροι που επηρεάζουν την γεύση του freddo espresso
Η θερμοκρασία του γυάλινου ποτηριού, τα γραμμάρια του καφέ, ο χρόνος εκχύλισης, ο όγκος, και το βάρος που προκύπτει από την εκχύλιση, είναι μερικά από τα εργαλεία που διαθέτει ο επαγγελματίας barista.
Προσθέτοντας σε αυτά το pre-infusion ή το pressure profile, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τον τελειοποιημένο κρύο καφέ, προσδίδοντας του όχι μόνο μια εξαιρετική γευστική εμπειρία αλλά και μια αισθητικά ελκυστική εμφάνιση.
Είναι οι λεπτομέρειες αυτές που κάνουν τη διαφορά, επιτρέποντας στον barista να δημιουργεί ένα freddo που ξεχωρίζει με εξαιρετική ποιότητα και γεύση.
Δείτε την σελίδα μας είδη καφέ για περισσότερες παραλλαγές καφέ espresso!
Μέλος της ομάδας του ruste, φανατικός του καφέ, υπεύθυνος στον τομέα του καφέ όσο αφορά την αρθογραφία του, τον εξοπλισμό του και τους οδηγούς για barista.
Ωραία
Έβαζα πολύ παραπάνω πάγο και ο καφές γινόταν ελαφρύς, αλλά και έτσι η ποσότητα είναι μικρότερη από τον καφέ που παίρνω έξω, είναι ο πάγος η φρέντο περισσότερος;