καφες americano σε γυαλινο ποτηρι
Όλα για τον καφέ

Americano Καφές: Πως Φτιάχνεται Ζεστός & Κρύος

Το να φτιάξεις ένα καφέ Αμερικάνο μπορέι να φαίνεται ότι απλά προσθέτεις ζεστό νερό σε ένα διπλό espresso, αλλά αν θέλεις πραγματικά καλό καφέ, υπάρχουν πολύ περισσότερα από αυτό.

Σε αυτό τον οδηγό θα καλύψουμε κάθε βήμα ώστε να μάθεις πως να φτιάχνεις Americano όπως ένας επαγγελματίας barista.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τι είναι ο καφές Americano;

Ο καφές Americano είναι διπλός espresso αραιωμένος με ζεστό νερό. Η τυπική δοσολογία νερού – καφέ είναι 2:1, με άλλα λόγια για 60ml espresso προσθέτουμε 120ml νερό. Η δοσολογία μπορέι να προσαρμοστεί ανάλογα με το πόσο δυνατό η αδύναμο πίνετε τον καφέ σας.

Παρακάτω θα βρεις αναλυτικα βήματα και pro tips για σωστές παρασκευές Americano.

Δοσολογία και βήματα για Americano

Καφές Americano τι θα χρειαστείς
  • 16-20 γραμ. κόκκους espresso
  • Ζεστό νερό 72-76(°C)
  • Μηχανή espresso
  • Ζυγαριά
  • Μύλο
  • Τamper
Με μια ματιά
Χρόνος: 5 λεπτά
Yield: 1 κούπα καφέ Americano
Βήμα 1:

Διάλεξε καλό καφέ

Κοκκοι καφε εσπρεσο κα ι καφες αμερικανο
Διάλεξε τον αγαπημένο σου espresso

Ο σωστός καφές είναι προσωπική προτίμηση. Αλλά για να κάνεις καλό Americano, χρειάζεσαι καλής ποιότητας πρώτη ύλη.

Αν και φτιάχνοντας Αμερικάνο αραιώνεις την δόση espresso, η διαδικασία φαίνεται να ενισχύει τα ελαττώματα του καφέ, οπότε διάλεξε ένα καφέ που σου αρέσει.

Βήμα 2:

Ζύγισε τους κόκκους

Κοκκοι καφε εσπρεσο σε ζυγαρια
Μετρήστε την ποσότητα που χρειάζεστε για ένα διπλό espresso

Οι περισσότεροι δεν πίνουν Αμερικάνο με μονή δόση. Ξεκινήστε με ένα διπλό espresso (16-20gr).Αν σου αρέσει ο Americano η μονή δόση δεν είναι αρκετά δυνατή.

Βήμα 3:

Προτίμησε λεπτό κόψιμο (fine)

Λεπτο κοψιμο καφε για εσπρεσο σε κουταλι
Για τον espresso θέλουμε (fine) λεπτό κόψιμο.

Ο μύλος άλεσης είναι βασικό εργαλείο για τέλειο espresso, που είναι το πρώτο βήμα για τέλειο Americano. Κόψε τον καφέ σου λεπτό όπως σέ ένα διπλό espresso.

Όχι αρκετά λεπτό κόψιμο και ο Americano απλά δεν πετυχαίνει.

… Πρέπει να αλέσετε τον καφέ αρκετά λεπτό και να τον πατήσετε σταθερά και ομοιόμορφα, ώστε το φράγμα του αλεσμένου καφέ να μπορεί να αντέξει την πίεση του ζεστού νερού αρκετά ώστε να παράγει μια αργή ροή σκούρου, πλούσιου καφέKenneth Davids
Βήμα 4:

Ώρα για tamping

Tamping cafe esresso σε παγκο
Στην Ελλάδα έχει επικρατήσει η Ιταλική σχολή που προτείνει 20 κιλά πατήματος του καφέ.

Ξέρεις ότι το tamping είναι σημαντικό βήμα της διαδικασίας. Θέλεις σταθερό, κάθετο πάτημα 15-20 κιλών.

Βήμα 5:

Ολοκλήρωσε τον espresso

παρασκευη διπλου εσπρεσσο με μηχανη εσπρεσσο

Κάθε μηχανη είναι διαφορετική – οπότε κάνε τα δικα σου και φτιάξε ένα διπλό espresso.

Βήμα 6:

Πρόσθεσε ζεστό νερό

ζεστο νερο σε κουπα για καφε αμερικανο

Όταν είναι για Americano διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πόσο ζεστό πρέπει να είναι το νερό. Και εξαρτάται από τις προτιμήσεις σου.

Πολύ ζεστό και παίρνει πολύ ώρα να κρυώσει το οποίο επηρεάζει την γεύση. Πολύ κρύο και υποβαθμίζει την ποιότητα του espresso. Σε γενικές γραμμές θέλουμε το νερό να είναι σε 70-76 βαθμούς Κελσίου.

Γεμίστε μια κούπα με νερό, στην κλασική εκτέλεση η ποσότητα πρέπει να είναι δύο φορές αυτή του καφέ, αν και εγώ προτιμώ αναλογια 1:1 για δυνατότερη γέυση.

Βήμα 7:

Προσθέστε τον espresso αργά στο ζεστό νερό

Ο Μαρτάκης βαζει καφε στην κουπα για ολοκληρωση καφε αμερικανο

Η αναλογία νερού – εσπρέσο πάει ανάλογα με την προτίμηση σου. Τυπικά θέλεις αναλογία καφέ – νερού 1 προς 2.

Προτείνεται να βάλεις τον καφέ στο νερό και όχι ανάποδα για να αποφύγεις τυχόν κάψιμο του καφέ. Ο εσπρέσο φαίνεται να αναμιγνύεται με το νερό καλύτερα με αυτόν τον τρόπο.

Η εμπειρία δείχνει ότι αν βάλεις το νερό στον espresso αλλοιώνεται η γεύση και και καταστρέφει την κρέμα. Προσθέστε τον espresso αργά στην κούπα με το νερό.

Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε την διαφορά του κλασικού τρόπου (πρώτα ο καφές), και του τρόπου προτέινω παραπάνω, ένας πειραματισμός και με τους δύο τρόπους θα σας πείσει.

Βήμα 8:

Απολαύστε τον ζεστό Americano!

Καφές Αμερικανο σε γυαλινο ποτηρι

Συνήθως ο Americano σερβίρεται σκέτος, αλλά αν προτιμάς μπορέις να προσθέσεις κρέμα και ζάχαρη και να φτιάξεις ένα white Americano.

Βήμα 9:

Bonus – Φτιάξε κρύο Αμερικάνο

iced κρυος americano σε ποτηρι με παγακια

Αν θέλεις κρύο αμερικάνο, η διαδικασία έχει ελάχιστες διαφορές.

Αντι για ζεστό νερό βάλε κρύο – αναλογία καφέ – νερού 1 προς 1.5 ( για να εξισορροπήσουμε την ποσότητα με τον πάγο). Στην συνέχεια βάλε τον espresso στο ποτήρι με το κρύο νερό και πρόσθεσε παγάκια – απόλαυσε!

Για περισσότερα espresso δες τον οδηγό μας είδη καφέ και πως φτιάχνονται.

Μεγαλύτερη ποσότητα, ελαφρύτερη γεύση

Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν το λόγο να προσθέσουν νερό σε ένα σφηνάκι εσπρέσο. Απλώς δεν το καταλαβαίνουν. Για μένα, υπάρχουν μέρες που θέλω λίγο πιο ανάλαφρη γεύση και περισσότερο όγκο – και σε αυτές τις σπάνιες μέρες ο καφές Αμερικάνο έιναι η κατάλληλη επιλογή.

Διαφορά Lungo, Americano

Ποιά είναι η διαφορά του lungo με τον Americano;
Δείτε το άρθρο μας όλα τα είδη καφέ εσπρέσσο και πως φτιάχνονται για περισσότερες παραλλαγές espresso.

Και ο Americano και ο Lungo είναι espresso χωρίς γάλα οι οποίοι αραιώνονται με νερό, μοιάζουν ίδιοι αλλά ας δούμε τις διαφορές τους.

Ονομάζουμε “Americano” όταν ξεκινάμε με διπλό espresso και προσθέτουμε νερό.

Το Lungo σημαίνει “μακρύ” στα ιταλικά – είναι ένας μακρύς espresso. Ενώ οι espresso έχουν εκχύλιση 25 έως 35 δευτερόλεπτα, οι Lungo συνεχίζουν…και συνεχίζουν…και συνεχίζουν. Σταματούν οπουδήποτε από 35 δευτερόλεπτα έως 50 δευτερόλεπτα.

Οι μεγαλύτερες διαφορές (αν υποθέσουμε ότι όλα τα υπόλοιπα είναι ίδια) είναι η εμφάνιση και η γεύση.

Διαφορές στην εμφάνιση

Το Lungo έχει αυτή την όμορφη κρέμα (καφέ, στρώση φουντουκιού) από πάνω. Το Americano; Θα μοιάζει με απλό μαύρο καφέ. Θα το καταλάβετε όταν το δείτε.

Διαφορές στην γεύση

Ο Americano θα έχει ομοιογενή γεύση, γιατί το νερό που προστίθεται στο εσπρέσο ανακατεύει τα πάντα. Έτσι ο καφές σας είναι πιο έντονος και οι γεύσεις σας πιο συνεπείς μέσα από το φλιτζάνι. Όπως οι στρατιώτες που το επινόησαν, έτσι και αυτό είναι ομοιόμορφο.

Το Lungo είναι συνήθως νερουλό και πικρό. Γιατί;

Τα καλά εσπρέσο είναι συνήθως ρυθμισμένα για να εξάγουν μόνο τα νόστιμα υλικά όπως άλατα, οξέα και σάκχαρα.

Το Lungo από την μακριά εκχύλιση αρχίζει να εξάγει όλες τις όχι και τόσο γευστικές ενώσεις που είναι απλώς πικρές, οι οποίες συνήθως παραμένουν αδιάλυτες σε έναν εσπρέσο.

Τα καλά καφέ συνήθως έχουν ρυθμίσει τις μηχανές τους για να παρασκευάζουν καλούς εσπρέσο, για αυτόν τον λόγο όταν παραγγέλνετε από έξω ο Americano είναι η ασφαλέστερη επιλογή.

Μπορείς επίσης να ρίξεις μια ματιά στο άρθρο μου είδη καφέ με επεξηγήσεις για γνωστούς και άγνωστους espresso.

Πηγές:

Alexandros Martakis Coffee Expert
Alexandros Martakis

Μέλος της ομάδας του ruste, φανατικός του καφέ, υπεύθυνος στον τομέα του καφέ όσο αφορά την αρθογραφία του, τον εξοπλισμό του και τους οδηγούς για barista.