τρια ποτηρια με καφε cold brew και γάλα
Όλα για τον καφέ

Cold Brew Καφές Πως Φτιάχνεται

Το να φτιάξετε cold brew είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε και είναι ένας σίγουρος τρόπος για να φτιάξετε παγωμένο καφέ, ο οποίος δεν είναι ούτε αδύναμος ούτε πικρός.

Αν λαχταράτε έναν καλό παγωμένο καφέ, αλλά δεν έχετε μηχανη espresso, τότε υπάρχει μια πολύ καλή λύση: o cold brew. Αυτή η μέθοδος εγγυάται ένα ισορροπημένο παγωμένο καφέ, κάθε φορά.

Η σωστή παρασκευή καφέ cold brew δεν είναι κάποιο μεγάλο μυστικό, ούτε απαιτεί τις δεξιότητες κάποιου έμπειτου barista για να τον φτιάξετε. Δεν χρειάζεστε καν ειδικό εξοπλισμό για την παρασκευή του, πέρα από ένα μεγάλο δοχείο (γυάλινο βάζο η δοχείο chemex) και ένα φίλτρο καφέ.

Βήματα για την Παρασκευή Cold Brew

Με λίγα λόγια: Ξεκινήστε με χοντροκομμένο καφέ, μπορείτε να κόψετε τον καφέ μόνοι σας στο σπίτι αν έχετε μύλο ή να ζητήσετε μέτριο προς χοντρό κόψιμο από το σημείο που αγοράζετε τον καφέ σας.

Συνδυάστε τον αλεσμένο καφέ με νερό σε ένα δοχείο και αφήστε το στο ψυγείο όλη τη νύχτα ή για τουλάχιστον 12 ώρες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο καφές εγχέεται αργά στο νερό, δημιουργώντας ένα δυνατό, γευστικό καφέ. Φιλτράρετε τον με ένα τουλπάνι η ένα φίλτρο καφέ το επόμενο πρωί και είστε έτοιμοι!

Ποιά Είναι τα Πλεονεκτήματα του Cold Brew;

Αυτή η μέθοδος παρασκευής καφέ έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

 • Η αργή  παγωμένη εκχύλιση τραβάει όλη την υπέροχη γεύση του καφέ από τους κόκκους (ναι, και την καφεΐνη – μην ανησυχείτε!).
 • Αφήνει όμως πίσω τις περισσότερες από τις ενώσεις που μπορούν να κάνουν τον καφέ σας πικρό και ξινό.
 • Αυτό σημαίνει ότι ο cold brew είναι ισορροπημένος και σχεδόν γλυκός. Ιδανικός συνδυασμός για παγωμένο καφέ.
 • Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε τη πυκνοτητα του κρύου καφέ σας με ευκολία, κάνοντάς τον πιο δυνατό ή λιγότερο δυνατό ανάλογα με την προτίμηση σας.
 • Ξεκινήστε με αναλογία κόκκων – νερού 1:5, που σημαίνει 1 γραμμάριο καφέ για κάθε 5 γραμμάρια νερού. Με αυτή την αναλογία θα φτιάξετε έναν αρκετά δυνατό καφέ, ο οποίος είναι τέλειος για αραίωση με πάγο, ανάμειξη με γάλα – ή και τα δύο.
 • Εάν αυτή η αναλογία καφέ – νερού δεν είναι απόλυτα του γούστου σας, είναι εύκολο να την προσαρμόσετε προς τα πάνω ή προς τα κάτω μέχρι να πετύχετε την τέλεια ισορροπία για εσάς.
 • Ένα άλλο πλεονέκτημα του cold brew είναι η εξοικονόμηση χρόνου. Μπορείτε να τον έχετε έτοιμο στο ψυγείο (όπου διατηρείται έως και μια εβδομάδα) και να έχετε πρόσβαση σε εύκολο και καλό καφέ.

Πως να Σερβίρω τον Cold Brew;

Ο cold brew μπορεί να σερβιριστεί παγωμένος ή ζεστός. Για να απολάυεστε τον καφέ σας ζεστό απλά προσθέστε ζεστό νερό στο ποτήρι σας.

Πολύ δυνατός για τα γούστα σας; Ο cold brew είναι ένας δυνατός καφές! Αν τον σερβίρετε παγωμένο, ο πάγος προορίζεται να λιώσει και να αραιώσει λίγο τον καφέ.

Εάν εξακολουθεί να είναι λίγο υπερβολικά δυνατός για εσάς, απλώς αραιώστε το ποτήρι σας με λίγο νερό ή γάλα λίγο λίγο εως ότου καταλήξετε στην ιδανική δοσολογία.

Tips για Επιτυχημένο Cold Brew

Βεβαιωθείτε ότι οι κόκκοι σας είναι χοντροαλεσμένοι: Οι λεπτοκομμένοι κόκκοι , όπως για ένα espresso, μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική παγωμένη εκχύλιση καφέ . Οι κόκκοι σας πρέπει να μοιάζουν με χοντρό καλαμποκάλευρο ή ακόμα και λίγο ποιό χοντροί.

Χρησιμοποιήστε φιλτραρισμένο νερό, αν είναι δυνατόν: Αυτή είναι μια καλή συμβουλή για οποιαδήποτε παρασκευή καφέ. Ο καφές σας θα έχει πιο καθαρή και πιο γλυκιά γεύση, αν χρησιμοποιήσετε φιλτραρισμένο νερο.

Παγωμένη εκχύλιση για τουλάχιστον 12 ώρες: Ο καφές χρειάζεται τουλάχιστον 12 ώρες στο ψυγείο. Αν το κάνετε νωρίτερα θα γίνει πολύ ελαφρύς και χωρίς γεύση. Επίσης από την άλλη μεριά, να είστε προσεκτικοί με την υπερβολική εκχύλιση, πάνω από 24 ώρες και ο καφές θα γίνει υπερβολικά δυνατός και πικρός.

Φτιάξτε παγάκια καφέ χρησιμοποιώντας cold brew για να χρησιμοποιήσετε και σε άλλες παραλλαγές espresso.

Αν αγοράζετε τον καφέ σας αλεσμένο, ζητήστε μεσαίο προς χοντρό κόψιμο (medium coarse). Θα χρειαστείτε περίπου 170 γραμμάρια αλεσμένου καφέ για 1 λίτρο cold brew.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε cold brew σε καφετιέρα με έμβολο.

Ρύθμιση έντασης καφέ: Αυτή η συνταγή φτιάχνει ένα δυνατό καφέ!. Για να τον κάνετε λιγότερο δυνατό (ή πιο δυνατό, αν αυτό σας αρέσει!), απλώς προσαρμόστε την ποσότητα των κόκκων καφέ σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, μπορείτε πάντα αν αραιώσετε τον καφέ σας ενω είναι έτοιμος.

Συνταγή Cold Brew

Συστατικά
 • 170 γραμ. κόκκων καφέ
 • 830 γραμ. νερό
Εργαλεία
 • Μεγάλο δοχείο – βάζο
 • Τουλπάνι ή φίλτρο καφέ
Με μια ματιά
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Εκχύλιση: 12 ώρες
Συνολικά: 12 ώρες 10 λεπτά
Yield: 5 μερίδες

Ξεκινάμε με χοντρά κομμένο καφέ

Αλέστε η αγοράστε τους κόκκους καφέ με μεσαίο προς χοντρό η χοντρό κόψιμο. Οι κόκκοι πρέπει να μοιάζουν με χοντρό καλαμποκάλευρο, όχι με λεπτή σκόνη. Θα πρέπει να έχετε περίπου 170 γραμμάρια αλεσμένων κόκκων καφέ.

κοκκοι καφε για cold brew ελλσμενοι χοντρα
δοχει cold brew που προσθετουμε κοκκους καφε

Συνδυάστε τον καφέ και το νερό

Μεταφέρετε τους κόκoυς του καφέ στο δοχείο που χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε cold brew. Ρίξτε το νερό από πάνω. Ανακατέψτε απαλά με ένα κουτάλι με μακριά λαβή και βεβαιωθείτε ότι οι κόκκοι καφέ έχουν απορροφήσει νερό.

Με τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα εκχύλισης, η ποιότητα του νερού είναι πρωταρχικής σημασίας. Χρησιμοποιήστε φιλτραρισμένο νερό, είτε κρύο είτε σε θερμοκρασία δωματίου, για καλύτερο αποτέλεσμα.

νερο μπαινει σε δοχειο cold brew που εχει κοκκους καφε

Παγωμένη Εκχύλιση για 12-24 ώρες

Καλύψτε το βάζο με ένα καπάκι ή ένα μικρό πιάτο. Αφήστε το για τουλάχιστον 12 ώρες.

Η κρύα εκχύλιση του Cold Brew μπορεί να γίνει στον πάγκο ή στο ψυγείο. Εάν επιλέξετε το ψυγείο, το κρύο επιβραδύνει την εκχύλιση, οπότε προγραμματίστε να τον αφήσετε 16 έως 24 ώρες.

Στον πάγκο, 12 με 16 ώρες είναι μάλλον αρκετές. Γενικά, ακόμα και στο ψυγείο προτείνω να αφήσετε τον καφέ να μουλιάσει για 16 ώρες ως σημείο εκκίνησης.

κουμπωνουμε το δοχειο cold brew για αποθηκευση

Φιλτράρετε τον καφέ

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φιλτράρετε τον καφέ σας, ανάλογα με το τι έχετε στη διάθεσή σας.

Εάν δεν έχετε εξοπλισμό για καφέ, απλώς χρησιμοποιήστε ένα σουρωτήρι ή ένα τουλπάνι και ρίξτε τον καφέ μέσα από αυτό. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο καφέ. Μερικές καφετιέρες και κάποια μηχανήματα παρασκευής cold brew, περιλαμβάνουν σύστημα φιλτραρίσματος.

φιλτραρισμα καφε cold brew

Αποθηκεύστε τον καφέ

Μεταφέρετε τον καφέ σε ένα μικρό μπουκάλι ή βάζο και φυλάξτε το στο ψυγείο για έως και μια εβδομάδα.

αφαιρουμε το φιλτρο καφε από τον cold brew

Σερβίρισμα του cold brew!

Αραιώστε τον καφέ με όσο νερό ή γάλα προτιμάτε. Σερβίρετε παγωμένος προθέτοντας πάγο – κρύο γάλα ή ζεστό προσθέτοντας ζεστό νερό – γάλα. Απολαύστε!

τρια ποτηρια με καφε cold brew και γάλα

Τι είναι ο cold brew;

Ο cold brew η αλλιώς καφές κρύας εκχύλισης, είναι καφές που σε κρύο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Cold Brew έχει ένα μοναδικό γευστικό προφίλ, επειδή ορισμένες γευστικές ενώσεις καφέ εκχυλίζονται μόνο με νερό σε μια συγκεκριμένη σταθερή θερμοκρασία.

Το αποτέλεσμα είναι ένας απαλός και γλυκόπιοτος καφές, με ελάχιστη οξύτητα.

Τι είδους καφέ πρέπει να χρησιμοποιώ για cold brew;

Ο καλύτερος τύπος καφέ για cold brew είναι αυτός που έχει την καλύτερη γεύση!

Δεν υπάρχει λάθος απάντηση.

Αν πρέπει να προτείνω κάτι θα ήταν να χρησιμοποιείτε κόκκους Arabica υψηλής ποιότητας, οι οποίοι έχουν πιο γλυκές και πιο σύνθετες γεύσεις από τον καφέ χαμηλότερης ποιότητας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του cold brew και του κρύου καφέ;

Η διαφορά μεταξύ του κρύου καφέ και του cold brew είναι η θερμοκρασία εκχύλισης.

Και τα δύο σερβίρονται κρύα.

Αλλά η παρασκευή κρύου καφέ γίνεται παρασκευάζοντας ζεστό καφε και ψύχοντάς τον, ενώ ο cold brew παρασκευάζεται με κρύο νερό. Ως αποτέλεσμα, ο cold brew και ο κλασικός κρύος καφές έχουν αρκετά διαφορετικά γευστικά προφίλ, ακόμα και όταν τα φτιάχνεις με το ίδιο χαρμάνι!

Τελικές σημειώσεις

Σίγουρα, η παρασκευή του cold brew απαιτεί λίγη υπομονή. Αλλά από τη στιγμή που έχετε αυτό το πολύτιμο Νέκταρ καφέ στο ψυγείο σας, έχετε εύκολη πρόβαση σε κρύο καφέ.

Εξοικονομήστε λοιπόν χρήματα και παραλείψτε τον καφέ από έξω, παρασκευάζοντας κρύο καφέ στο σπίτι.

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή; Σου άρεσε; Έχετε κάποιον αγαπημένο τρόπο να φτιάξετε καφέ κρύας εκχύλισης;

Ενημερώστε με στα σχόλια παρακάτω!

Alexandros Martakis Coffee Expert
Alexandros Martakis

Μέλος της ομάδας του ruste, φανατικός του καφέ, υπεύθυνος στον τομέα του καφέ όσο αφορά την αρθογραφία του, τον εξοπλισμό του και τους οδηγούς για barista.

(2) Κριτικές & Σχόλια
5,0
5,0 στα 5 αστέρια (από 2 κριτικές)
5100%
40%
30%
20%
10%
Φτιάξατε Cold Brew; Αφήστε μας το σχόλιο σας!
13/02/2024

Πρωτη φορά έφτιαξα cold brew και μου άρεσε πολύ. Πίνουμε όλοι στο σπίτι.

George Koklas
13/02/2024

Καλησπέρα, πολύ ωραίος οδηγός, αλλά πως γίνεται με καεφετιέρα; Η με moka pot;

Nikos Parl