καφες americano σε γυαλινο ποτηρι
Όλα για τον καφέ

Τελικά ο καφές μας κάνει καλό;

Yπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά τις θετικές η αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, αλλά ποια είναι η πραγματικότητα;

Η μελέτες που έχουμε έως και σήμερα υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση καφέ είναι μια πραγματικά υγιεινή συνήθεια. Ο καφές είναι γεμάτος αντιοξειδωτικά και ευεργετικές θρεπτικές ουσίες που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας.

Παρακάτω θα δούμε όλα τα οφέλη αποδεδειγμένα οφέλη του καφε εώς και σήμερα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Ο Καφές προσφέρει ευεξία και βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας σας

κουπα καφε με σχεδιο καρδια και κοκκους εσπρεσο σε ξυλινο τραπεζι

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να προσφέρει αίσθηση εγρήγορσης. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι η παρουσία ενός διεγερτικού, της καφεΐνης, που αποτελεί την πρώτη ψυχοδραστική ουσία στον κόσμο.

Μετά την κατανάλωση, η καφεΐνη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και, στη συνέχεια, φτάνει στον εγκέφαλο. Εκεί, αναστένει τη λειτουργία ενός ανασταλτικού νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται αδενοσίνη.

Η αναστολή αυτή οδηγεί σε αύξηση άλλων νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη, με αποτέλεσμα την αύξηση της ενεργητικότητας των νευρώνων.

Πολλές ελεγχόμενες δοκιμές σε ανθρώπους δείχνουν ότι ο καφές βελτιώνει διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου. Μερικές είναι η μνήμη, η διάθεση, η επαγρύπνηση, τα επίπεδα ενέργειας, οι χρόνοι αντίδρασης και η γενική γνωστική λειτουργία.

Συμπέρασμα: Η καφεΐνη μπλοκάρει ένα ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την διέγερση άλλων. Αυτό ωφελεί τα επίπεδα ενέργειας, τη διάθεση και διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου.
Ο καφές βοηθάει στην παχυσαρκία για καλύτερη υγεία

2. Η Καφεϊνη Ενισχύει τον Μεταβολισμό

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η καφεϊνη είναι το κορυφαίο συστατικό σε πολλά συμπληρώματα καύσης λίπους. Γιατί; Επειδή η καφεΐνη δεν είναι μόνο ένας φυσικό διεγερτικό, αλλά και ένα από τα σπάνια συστατικά το οποίο έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην καύση του λίπους.

Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι η καφεΐνη μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολικό ρυθμό κατά 3-11%, με κάποιες μελέτες να υποδεικνύουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση. Ο ρυθμός αυτός οδηγεί σε αποτελεσματικότερη καύση του λίπους, είτε βρίσκεστε σε περίοδο αδυνατίσματος είτε θέλετε διατηρείσετε το φυσιολογικό σας βάρος.

Κατά πόσο μακροπρόθεσμη κατανάλωση καφέ επηρεάζει αυτά τα αποτελέσματα παραμένει ανοικτό ερώτημα, αλλά η αποτελεσματικότητα της καφεΐνης στην ενίσχυση της καύσης του λίπους είναι κάτι που ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότεροι .

Σε γενικές γραμμές, η καφεΐνη αναδεικνύεται ως σύμμαχος για όσους επιδιώκουν όχι μόνο να ξυπνήσουν, αλλά και να δώσουν ώθηση στην προσπάθειά τους για υγιεινή και ισορροπημένη διαχείρηση βάρους.

Συμπέρασμα: Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την καύση του λίπους στο σώμα και να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό.
#1 ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ: Ο καφές είναι πιο αποτελεσματικός και έχει περισσότερα οφέλη εάν καταναλώνεται 9:30 π.μ. – 11:30 π.μ.”
tamper με κοκκους εσπρεσσο και καφες καπουτσινο

3. Η καφεΐνη βελτιώνει σημαντικά τις σωματικές σας επιδόσεις

Η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να στέλνει σήματα στα λιπώδη κύτταρα να διασπάσουν το σωματικό λίπος .

Ταυτόχρονα η καφεΐνη αυξάνει επίσης τα επίπεδα της επινεφρίνης (αδρεναλίνη) στο αίμα .

Αυτή είναι η ορμόνη “της πάλης ή της φυγής”, η οποία είναι σχεδιασμένη για να κάνει το σώμα μας έτοιμο για έντονη σωματική δραστηριότητα.

Η καφεΐνη κάνει τα κύτταρα του λίπους να διασπούν το σωματικό λίπος, απελευθερώνοντας το στο αίμα ως ελεύθερα λιπαρά οξέα τα οποία χρησιμοποιεί το σώμα μας σαν καύσιμα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα αποτελέσματα, δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει την σωματική μας απόδοση 11-12% κατά μέσο όρο.

Είναι ωφέλιμο λοιπόν να πίνουμε ένα φλιτζάνι καφέ περίπου μισή ώρα πριν το γυμναστήριο.

Συμπέρασμα : Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αδρεναλίνης και την απελευθέρωση λιπαρών οξέων από τους ιστούς του λίπους. Οδηγεί επίσης σε σημαντικές βελτιώσεις στη σωματική απόδοση. 

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ: “Πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ βελτιώνεται η ροή του αίματος σας”

κοκοι καφε κοψιμο σε μυλο

4. Υπάρχουν θρεπτικά συστατικά στον καφέ

Ο καφές είναι κάτι περισσότερο από το μαύρο νερό. Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά στους κόκκους του καφέ κάνουν αυτό στο ρόφημα ωφέλιμο για την υγεία.

Ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει :

Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2): 11% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5): 6% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Μαγγάνιο και κάλιο: 3% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Μαγνήσιο και νιασίνη (Β3): 2% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Αν και αυτές οι δόσεις μπορεί να μην φαίνονται σημαντικές, στην πραγματικότητα όμως οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν περισσότερο από ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα. Αν πίνετε 3 η 4 φλιτζάνια την ημέρα, τότε τα οφέλη από τις δόσεις αυτές είναι σημαντικά.

Συμπέρασμα: Ο καφές περιέχει πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των : ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο και νιασίνη.

καπουτσινο και αμερικανο τσουγκρισμα

#3 ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ: Για να ερευνήσει τα οφέλη η και πιθανές επιπτώσεις του καφέ στην υγεία, ο βασιλιάς της Σουηδίας Γουσταύος Γ΄ μετέτρεψε τις ποινές θανάτου ενός ζεύγους διδύμων σε απλή κάθειρξη με την προϋπόθεση ότι ο ένας θα έπινε 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα και ο άλλος 3 φλιτζάνια τσάι για το υπόλοιπο της ζωής τους.

5. O καφές μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου ΙΙ

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ένα γιγαντιαίο πρόβλημα υγείας, υπολογίζεται ότι πλήττει περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Για κάποιο λόγο, αυτοί που πίνουν καφέ έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερο καφέ έχουν 23-50% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας, και μια μελέτη δείχνει μείωση ως και 67%!

Σύμφωνα με μια έρευνα που εξέτασε τα δεδομένα από 18 μελέτες σε συνολικά 457.922 άτομα, κάθε ημερήσιο φλιτζάνι καφέ συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο 7% για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Συμπέρασμα: Αρκετές μελέτες δείχνουν όσοι πίνουν καφέ έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, μια σοβαρή ασθένεια που πλήττει σήμερα περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

κεφετιερα φιλτρου με γαλλικο καφε

6. Ο καφές μειώνει το κίνδυνο Αλτσχάιμερ και άνοιας

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή νευροεκφυλιστική νόσος . Το Αλτσχάιμερ προσβάλλει συνήθως άτομα άνω των 65 ετών και είναι η κύρια αιτία εκδήλωσης της άνοιας.

Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία για το Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη της νόσου. Μερικά από αυτα είναι οι συνήθεις ύποπτοι όπως να τρώτε υγιεινά και να ασκείστε, αλλά το να πίνετε καφέ μπορεί επίσης να είναι πολύ αποτελεσματικό.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι όσοι πίνουν καφέ έχουν μέχρι και 65% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Συμπέρασμα: Εκτός από τα άλλα οφέλη, όσοι πίνουν καφέ έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, η οποία με την σειρά της είναι η κύρια αιτία εκδήλωσης άνοιας.

κουπα και κοκοι καφε σε μπλε φοντο

7. Η καφεΐνη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Parkinson

Η νόσος Parkinson προκαλείται από το θάνατο των νευρώνων της ντοπαμίνης που παράγονται στον εγκέφαλο.

Όπως και με την νόσο Αλτσχάιμερ, δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία, γεγονός που καθιστά πολύ σημαντικό να επικεντρωθούμε στις πρόληψη της.

Όσοι πίνουν καφέ έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Parkinson, με την μείωση του κινδύνου να κυμαίνεται από 32% έως 60% , σε αυτήν την περίπτωση, φαίνεται να είναι η ίδια η καφεΐνη που προκαλεί το αποτέλεσμα.

Όσοι πίνουν ντεκαφεϊνέ δεν έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Parkinson.

Συμπέρασμα: Όσοι πίνουν καφέ έχουν έως και 60% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Parkinson, την δεύτερη συχνότερη νευροεκφυλιστική νόσο.

καφετερια με μπαριστα

8. O καφές καταπολεμάει την κατάθλιψη και να σας κάνει πιο χαρούμενους

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που προκαλεί μια σημαντική μείωση της ποιότητας ζωής. Σε μια μελέτη από το Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε το 2011, γυναίκες που έπιναν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Συμπέρασμα: Ο καφές φαίνεται να βοηθάει στην πρόληψη εμφάνισης κατάθλιψης.

#5 ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ: Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι μελέτες δείχνουν ότι ο καφές δεν μας προκαλεί αφυδάτωση.

κοπελα πινει καφε απο κουπα

9. Ο καφές βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μία από τους κορυφαίες αιτίες θανάτου και χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων στο σώμα. Ο καφές φαίνεται να έχει προστατευτική ενάντια σε δύο τύπους καρκίνου … τον καρκίνο του ήπατος και του παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος του ήπατος είναι η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο, ενώ ο καρκίνος του παχέος εντέρου κατέχει την τέταρτη θέση.

Μελέτες δείχνουν ότι οι πότες καφέ έχουν έως και 40% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Σε μια μελέτη που έγινε σε 489.706 άτομα διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που έπιναν 4-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Συμπέρασμα: Ο καρκίνος στο συκώτι και το παχύ έντερο είναι ο 3ος και 4ος αντίστοιχα συχνότερος καρκίνος σε όλο τον κόσμο. Αυτοί που καταναλώνουν καφέ έχουν χαμηλότερο κίνδυνο και για τους δύο.

κουπες καφε με κοκκους καφε σε ξυλινο λευκο τραπεζι

10. Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Ακούμε συχνά ότι η καφεΐνη αυξάνει την πίεση.

Αυτό είναι αλήθεια, αλλά η επίδραση είναι πολύ μικρή (3-4 mm / Hg), και μειώνεται ακόμα περισσότερο όταν πίνουμε καφέ τακτικά.

Ωστόσο, η επίδραση μπορεί να παραμείνει σε μερικούς ανθρώπους, οπότε είναι καλό να το έχετε κατά νου, σε περίπτωση έχετε αυξημένη πίεση.

Οι μελέτες δεν υποστηρίζουν το μύθο ότι ο καφές αυξάνει το κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι γυναίκες που πίνουν καφέ έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, μάλιστα μερικές μελέτες δείχνουν ότι όσοι πίνουν καφέ έχουν 20% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Συμπέρασμα: Ο καφές μπορεί να προκαλέσει ήπιες αυξήσεις στην πίεση του αίματος, η οποία συνήθως μειώνεται με το χρόνο. Οι καταναλωτές καφέ (εκτός από οφέλη στην υγεία τους) δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, αλλά ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος.

κουπα καφε καπουτσινο μεσα σε φρεσκους κοκκους καφε

11. Ο καφές σας βοηθάει να ζήσετε περισσότερο

Δεδομένου ότι αν πίνετε καφέ είστε υγιέστεροι και είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσετε από πολλές ασθένειες, είναι λογικό ότι ο καφές μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.

Υπάρχουν πράγματι πολλές μελέτες που δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν καφέ τακτικά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Σε δύο πολύ μεγάλες μελέτες, η πόση καφέ συσχετίστηκε με 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου στους άνδρες και 26% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε γυναίκες.

Αυτή η επίδραση φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρή σε διαβητικούς τύπου ΙΙ. Σε μια μελέτη, οι διαβητικοί που έπιναν καφέ είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Συμπέρασμα: Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν καφέ τακτικά ζουν περισσότερο και έχουν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

πολλες κουπεσ καφε σε στρογγυλο τραπεζι

12. Ο καφές είναι γεμάτος αντιοξειδωτικά

Για τους ανθρώπους που ακολουθούν μια τυπική δυτική διατροφή, ο καφές ίσως να είναι η πιο υγιεινή πτυχή της.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο καφές περιέχει μια τεράστια ποσότητα αντιοξειδωτικών.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τον καφέ από ότι από τα φρούτα και τα λαχανικά … σε συνδυασμό!

Αν και σε όλη την ιστορία του ο καφές έχει αμφισβητηθεί ακόμα και απαγορευτεί, είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα υγιέστερα ροφήματα στον πλανήτη με πάρα πολλά οφέλη στην ψυχική και σωματική υγεία μας.

Υπόψην ότι αυτές οι μελέτες δεν αφορούσαν ολα τα είδη καφέ αλλά κυρίως τους καφέδες χωρίς ζάχαρη, και σε μερικές από αυτές επιτρεπόταν και το γάλα.

Alexandros Martakis Coffee Expert
Alexandros Martakis

Μέλος της ομάδας του ruste, φανατικός του καφέ, υπεύθυνος στον τομέα του καφέ όσο αφορά την αρθογραφία του, τον εξοπλισμό του και τους οδηγούς για barista.