Είδη Καφέ Espresso και πως Φτιάχνονται
Τα είδη καφέ και οι διαφορετικές παρασκευές espresso είναι πιο δημοφιλείς από ποτέ σε όλο τον κόσμο.
Όμως, η πληθώρα των επιλογών και της ορολογίας μπορεί να σας μπερδέψει.
Για να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση, διαβάστε παρακάτω τις δημοφιλέστερες παρασκευές καφέ σε Ελλάδα και εξωτερικό με φωτογραφίες ώστε να τελειοποιήσετε τις γνώσεις σας.
1. Espresso
Ο espresso είναι η βάση για όλες τις παρακάτω παραλλαγές, ενώ φαίνεται απλός είναι δύσκολο να τελειοποιήσεις την παρασκευή του με συνέπεια.
Ένας τυπικός κανόνας για την παρασκευή του με μηχανή espresso, ο οποίος όμως διαφοροποιείται ανάλογα με τον καφέ που θα επιλέξετε, είναι ο εξής:
Ζεστό νερό (90°C) διαπερνά με πίεση 9 bar – 8-10γρ. λεπτά αλεσμένου καφέ για να παράξει ένα σφηνάκι espresso 30ml. Ο χρόνος εκχύλισης είναι περίπου 25”.
2. Doppio Espresso
“Doppio” στα ιταλικά σημαίνει διπλός.
Για ένα διπλό espresso θέλουμε δόση λεπτοκομμένου καφέ 16-20 γραμμαρίων ώστε να παρασκευάσουμε μια κούπα καφέ 60ml.
Ο διπλός εσπρέσο είναι η συνηθέστερη επιλογή στις περισσότερες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και βάση για πολλές παρασκευές espresso.
3. Ristretto Espresso
“Ristretto” στα ιταλικά σημαίνει περιορισμένος.
Ένας μικρότερος espresso. H ποσότητα καφέ είναι ακριβώς ίδια με του espresso (8-10gr) αλλά η εκχύλιση είναι συντομότερη (περίπου 20”), ως αποτέλεσμα, ο τελικός όγκος του ροφήματος είναι ακόμη μικρότερος από αυτόν ενός κανονικού εσπρέσο.
Το αποτέλεσμα είναι 18-22ml έντονου, σκούρου καφέ με λιγότερη καφεΐνη.
4. Lungo Espresso
“Lungo” στα ιταλικά σημαίνει μακρύς.
Είναι το αντίθετο του ristretto. Η μεγαλύτερη χρονική διάρκεια εκχύλισης (35-50”) έχει ως αποτέλεσμα ένα ποιο αραιό και πιο ήπιο σε ένταση καφέ με περισσότερη καφεΐνη.
Συνήθως, η ποσότητα είναι 40ml-50ml καφέ.
5. Freddo Espresso
Ίσως, ο «εθνικός» μας καφές τα τελευταία χρόνια. Ελληνική επινόηση για να αντικαταστήσει τον κλασσικό «φραπέ».
Ξεκινάμε με έναν διπλό εσπρέσο, προαιρετικά βάζουμε ζάχαρη, προσθέτουμε ισοδύναμη ποσότητα πάγου – εκχύλισης (60 ml πάγου για 60 ml εσπρέσο) και ανατεύουμε στο μίξερ, ολοκληρώνουμε με 85ml πάγο και σερβίρουμε.
Πως να φτιάξεις τον τέλειο Freddo Espresso
6. Americano
Διπλός espresso με 120ml ζεστού νερού η κλασική αναλογία νερού καφέ είναι 2:1
Σε αντίθεση με ένα long black, το ζεστό νερό μπαίνει πάνω από τον espresso, το οποίο σπάει την κρέμα και την ανακατεύει στον καφέ.
Ο Americano είναι ουσιαστικά ένας πιο αδύναμος long black, καθώς έχει περισσότερο νερό.
Πως να φτιάξεις ζεστό καφέ Americano7. Κρύος Americano
Διπλός espresso με νερό και πολύ πάγο.
Για να φτιάξουμε κρύο americano ξεκινάμε με διπλό espresso (60ml) προσθέτουμε 90ml νερό και ολοκληρώνουμε με πολύ πάγο.
Πως να φτιάξεις κρύο Americano8. Long Black
Η κλασική εκτέλεση είναι η εξής: Δύο δόσεις ristretto σε μια κούπα με λίγο ζεστό νερό.
Πρώτα πρέπει να μπει το ζεστό νερό και από πάνω ο espresso. Αυτό διατηρεί την κρέμα και της δίνει ένα ωραίο χρυσό φινίρισμα στην κορυφή του καφέ. Πολλοί άνθρωποι το απολαμβάνουν με λίγο γάλα.
Η αναλογία νερού – καφέ πάει με την προτίμηση σου, ξεκινάει απο 1:1 και μπορέι αλλάξει ανάλογα με το πόσο αδύναμο θέλεις τον καφέ σου.
9. Romano Espresso
O “Romano” υποδηλώνει σύνδεση με τη Ρώμη, αλλά στην πραγματικότητα, είναι ένας καφές με καταγωγή από τις ΗΠΑ
Ξεκινήστε με ένα μονό ή διπλό εσπρέσο και ενισχύστε την γεύση του είτε προσθέτοντας μερικές σταγόνες λεμονιού είτε τοποθετώντας μια ροδέλα λεμονιού απευθείας στον καφέ.
Προσοχή στην ποσότητα του λεμονιού γιατί δεν πρέπει η γεύση του να υπερισχύσει αυτή του καφέ.
10. Freddo Cappuccino
Ο καφές αυτός παρασκευάζεται μόνο στην Ελλάδα, όπως και ο freddo espresso.
Freddo espresso με πολύ παγωμένο αφρόγαλα το οποίο φτιάχνουμε χτυπώντας γάλα στην φραπιέρα. Οι τρείς στρώσεις κατά το σερβίρισμα είναι σημάδι επιτυχίας.
11. Cappuccino
Καπουτσίνο, ένα διαχρονικό σύμβολο της ιταλικής κουλτούρας του καφέ.
Ο cappuccino αποτελείται από 1/3 εσπρέσο, 1/3 ελαφρώς διογκωμένου γάλακτος (microfoam), και ένα 1/3 γάλα σε μορφή αφρού.
Σερβίρεται ζεστός και προαιρετικά προστίθεται ζάχαρη.
12. Dry Cappuccino
“Dry” σημαίνει στεγνός. Ένας κανονικός cappuccino έχει 1/3 εσπρέσσο, 1/3 ζεστό γάλα και 1/3 αφρό.
Ο dry cappuccino είναι όταν το ποτήρι έχει 2/3 αφρό και 1/3 εσπρέσσο, χωρίς το ελαφρώς διογκωμένο γάλα (microfoam) του cappuccino.
13. Κρύος Cappuccino
Ο κλασικός κρύος cappuccino μοιάζει με τον δικό μας freddo cappuccino, αλλά υπάρχουν κάποιες διαφορές.
Καταρχάς, πέρα από το αφρόγαλα (η σαντιγύ), ο κλασικός κρύος cappuccino περιλαμβάνει και κρύο γάλα. Επιπλέον, ενώ σε ένα freddo cappuccino θα χτυπούσαμε τον espresso με πάγο, εδώ βασιζόμαστε στο κρύο γάλα.
Η παρασκευή του είναι απλή: ξεκινάμε με μονή ή διπλή δόση espresso και τον προσθέτουμε σε ένα ποτήρι με 3-4 παγάκια, ιδανικά από καφέ, προσθέτουμε παγωμένο γάλα και ολοκληρώνουμε με σαντιγύ ή αφρόγαλα.
14. Short Machiatto
“Machiato” στα ιταλικά σημαίνει σημαδεμένος – λερωμένος.
Για να φτιάξουμε ένα κοντό machiatto, ξεκινάμε με μια δόση espρesso και προσθέτουμε ελάχιστο αφρόγαλα από πάνω.
Προσθέτει μια στρώση κρέμας και γλυκύτητας στο σφηνάκι του espresso.
15. Long Machiatto
Ένα μακρύ machiato είναι ουσιαστικά ένας διπλός εσπρέσο με ελάχιστη ποσότητα αφρόγαλα.
Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας long black, το οποίο είναι ένα σφηνάκι διπλού ristretto αραιωμένο με ζεστό νερό σε αναλογία καφέ-νερού 1:2.
16. Latte
«Latte» στα ιταλικά σημαίνει γάλα, και αυτό είναι ένα επιτυχημενο όνομα, δεδομένου ότι αυτός ο δημοφιλής espresso έχει πολύ.
Ένας κλασικός espresso latte φτιάχνεται με διπλό εσπρέσο και περίπου 300 ml ελαφρώς διογκωμένου γάλακτος και μια λεπτή στρώση αφρού πάχους περίπου 1 εκατοστού.
Σε σύγκριση με ένα flat white, το latte έχει υπερδιπλάσιο γάλα και διπλή ποσότητα.
17. Piccolo Latte
Picollo” στα ιταλικά σημαίνει μικρό, και αυτό είναι – ένας μικρός latte.
Αποτελείται από ένα μονό εσπρέσο ή ristretto, μια γενναιόδωρη ποσότητα ζεστό γάλα και ένα εκατοστό αφρού.
18. Κρύος Latte
Ένας κρύος latte με πολλές παραλλαγές.
Σαν βασική συνταγή, ξεκινάμε με κρύο γάλα μέχρι να καλύψουμε το μισό ποτήρι, προσθέτουμε παγάκια και ολοκληρώνουμε με μονή η διπλή δόση espresso.
Μπορούμε να προσθέσουμε σιρόπι βανίλιας η καραμέλας, και σαντιγύ.
19. Flat White
Ένας δημοφιλής εσπρέσο που χρησιμοποιείται και για latte art.
Για να τον φτιάξουμε ξεκινάμε με διπλό espresso ή ristretto, προσθέτουμε διπλάσια ποσότητα γάλακτος- εσπρέσσο (120 ml γάλα για 60ml εσπρέσο) και μια πολύ λεπτή στρώση αφρού μισού εκατοστού.
Συνήθως σερβίρεται σε μικρή κούπα, που σημαίνει ότι είναι ποιο δυνατός από τον latte.
20. Cortado
Cortado στα ισπανικά σημαίνει «κομμένος», αναφέρεται σε έναν εσπρέσο που «κόβεται» με μια μικρή ποσότητα ζεστού γάλακτος για να μειωθεί η οξύτητα του.
Για να φτιάξετε ένα cortado, ξεκινάτε με ένα μονό espresso και προσθέτετε γάλα (microfoam) και μια λεπτή στρώση αφρού μισού εκατοστού. Η αναλογία καφέ – γάλακτος σε ένα cortado είναι 1:1.
21. Mocha
Ο mocha πήρε το όνομά του από το λιμάνι της Υεμένης, Al Moka, γνωστή για το εμπόριο καφέ της, ιδιαίτερα ποικιλία καφέ γνωστή για την σοκολατένια γεύση της η οποία ονομαζόταν «μόκα».
Αυτή η παραλλαγή εσπρέσο διακρίνεται για τη σοκολατένια γεύση της, που επιτυγχάνεται με σκόνη η σιρόπι σοκολάτας.
Συνήθως, περιλαμβάνει 1 μέρος espresso, 1 μέρος σοκολάτα, 2 μέρη ζεστό γάλα, και μια γενναιόδωρη στρώση σαντιγί.
22. Affogato
Το Affogato, που σημαίνει «πνιγμένος» στα ιταλικά, αποτυπώνει την ουσία αυτής παραλλαγής espresso όπου το παγωτό πνίγεται μέσα στον καφέ.
Για να δημιουργήσετε αυτό τον καφέ – επιδόρπιο, βάλτε μια η δύο μπάλες παγωτό βανίλια σε ένα ποτήρι και από πάνω ένα διπλό espresso.
23. Con Panna
Μια μονή δόση espresso με σαντιγί στην κορυφή.
24. Vienna
Ένας long black με σαντιγί.
Με άλλα λόγια διπλός espresso, ζεστό νερό και σαντιγύ.
25. Irish Coffee
Ο ιρλανδικός καφές φτιάχνεται με δυνατό καφέ, ουίσκι ελαφρώς χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ζάχαρη.
Η κλασική συνταγή είναι με καφέ φίλτρου, αλλά πολλοί το προτιμούν με ένα δυνατό χαρμάνι διπλού espresso, αραιωμένο ζεστό νερό.
Δες τον αναλυτικό οδηγό μας με pro tips για παρασκευή ιρλανδικού καφέ:
Irish Coffee: Πως Φτιάχνεται, Συνταγή.26. Correto Espresso
Γνήσια ιταλικός καφές, μονή η διπλή δόση espresso με μια μικρή δόση γκράπας (η άλλου ποτού).
Το ποτό πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, και να προστεθεί στον καφέ πριν την πρώτη γουλιά ώστε να μην εξατμιστεί το αλκόολ. Παραδοσιακά βάζουμε γκράπα, αλλά το μπράντυ και η σαμπούκα είναι συνηθισμένα.
“Correto” δηλαδή “διορθωμένος” με την ιδέα ότι διορθώνουμε την πικρή γευση του καφέ με κάποιο αλκοολούχο ποτό. Πρέπει να υπερισχύει η γεύση του καφέ.
Σας ευχαριστούμε που ανακαλύψατε τον oδηγό espresso με τις 26 είδη και τρόπους παρασκευής εσπρέσο.
Αυτή η λίστα δεν είναι πλήρης, και ενημερώνετε συνεχώς με διαφορετικές παραλλάγές καφέδων εσπρέσσο και λεπτομερείς οδηγούς για κάθε καφέ ξεχωριστά.
Σε επόμενα άρθρα θα δούμε μάρκες, ψησίματα, ποικιλίες και χαρμάνια espresso αναλυτικά και σε βάθος.
Αν σας άρεσε ο οδηγός μας μην ξεχάσετε να τον αποθηκεύσετε για μελλοντική αναφορά, καθώς θα συνεχίσουμε να τον ενημερώνουμε συνεχώς.
Μέλος της ομάδας του ruste, φανατικός του καφέ, υπεύθυνος στον τομέα του καφέ όσο αφορά την αρθογραφία του, τον εξοπλισμό του και τους οδηγούς για barista.